Flowertime Brusselt

Om de twee jaar organiseert de stad Brussel afwisselend met het Bloementapijt ook Flowertime in het Gotische stadhuis. Voor de opening van Flowertime woensdag om 13 uur stond er al een heuse rij op de Grote Markt. Een indrukwekkende bloemenboog met 500 fuschia’s nodigt je uit om het Stadhuis te betreden. Geert Bonte van bloemen- en plantenkwekerij De Nachtwaker uit Moorslede leverde de fuschia’s.

Tot zondag 18 augustus kan je in 13 zalen van het stadhuis van Brussel het kleurenspel bewonderen. Een ticket kost 8 Euro. Kinderen onder de tien mogen gratis mee. Elke dag van 10u tot 22h. Opgelet laatste entree is om 21h30.

Floriste en keramiste Haruko Noda maakte een prachtig bloemenspel op een lange tafel  Daarvoor gebruikte ze zelfgemaakte porseleinpotjes met daarop een plateautje dat doet denken aan kant, een knipoog naar Brugge en Gent omdat ze zelf uit Wetteren komt. De bloemen die ze gebruikte zijn rechtstreeks uit de natuur geplukt uit het Kasteel van Laarne. Daartussen zweven kleine porseleinen schelpjes die vlinders symboliseren. De Japanse floriste studeerde bloemsierkunst in München en Wenen. Ze houdt enorm veel van tafeldecoratie en gebruikt daarvoor haar eigen keramiek.

De lange tafel dient als vergadertafel voor het schepencollege in de Maximiliaanzaal. Die naam dankt ze aan de portretten van Keizer Maximiliaan van Oostenrijk en zijn echtgenote Marie van Bourgondië. De wandtapijten dateren uit de 18de eeuw en geven enkele grote momenten weer uit het leven van Clovis, de koning der Franken. Lang voor het Bloementapijt genoot de Brusselse tapijtweefkunst internationale faam. En dat dankte ze aan de uitmuntende kwaliteit van de werken en haar minutieuze details. Eén vierkante meter weven duurde minstens zes weken !

Persoonlijk vond ik het het een uitgelezen kans om het  exquise interieur van het stadhuis te ontdekken. Je komt in  rijkelijk versierde zalen die je anders nooit te zien krijgt. En wat is dat stadhuis prachtig zeg. Ik ga mij eens verdiepen in de geschiedenis van deze gotische parel op onze Grote Markt in onze hoofdstad.

 

Verdere info : www.flowertime.be

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Solve : *
27 ⁄ 9 =


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.