Filmfestival Gent voor de 42ste keer. Dit jaar focust Film Fest Gent op de Britse Cinema.

Filmfestival Gent voor de 42ste keer. Dit jaar focust Film Fest Gent op de Britse Cinema.

Daar zit de klassieker ‘Midnight Express’ van Alan Parker onder. Wie deze ooit eerder zag vergeet nooit meer de scène hoe de jonge drugssmokkelaar Billy wegwandelt uit de gruwel.

Het nemen van de ‘Midnight Express’ betekent in bajesjargon uit de gevangenis ontsnappen. Na de filmvoorstelling zal de juryvoorzitter Sir Alan Parker (Britse regisseur) in gesprek treden met de artistieke directeur van het Film Festival Patrick Duynslaegher. Het concert Great British Film Music op 22 oktober in de Bijloke Muziekcentrum wordt bijgewoond door de Britse componisten Craig Armstrong, Stephen Warbeck, Michael Nyman en lifetime achievement winnaar George Fenton. En Colin Farrell van de ‘Lobster’ komt ook. Dat is een prachtige film gemaakt door een Griek over een merkwaardig hotel waar singles de laatste kans krijgen om de partner van hun dromen te vinden vooraleer ze veranderen in een dier naar keuze dat wordt gedumpt in het bos. Als Colin Farrell niet slaagt verandert hij dus in een kreeft. Een keuze die hij voorafgaandelijk mocht maken.

Nog zo een klassieker is ‘Kes’ van Ken Loach. Die kunnen de Gentenaars op De dag van de Armoede op 17 oktober gratis zien onder de Stadshal om 20u.
Er komen twee Britse Premières namelijk ‘ 45 years’ met Tom Courtenay en Charlotte Rampling die in dit prachtige subtiele drama een ouder koppel spelen en ‘Suffragette’ met Meryl Streep en Carey Mulligan. Het heeft honderd jaar geduurd vooraleer het verhaal over de vrouwen die begin vorige eeuw in de straten van Groot-Brittannië vochten voor gelijke rechten, naar het witte doek werd gebracht. ‘Het typeert de filmindustrie: seksistisch ten voeten uit’, zo trok Carey Mulligan onlangs van leer naar aanleiding van haar hoofdrol in de film.

Ook de Belgen doen het goed. Naar goede gewoonte presenteert het Film Fest Gent ook het beste uit de Belgische cinema, dit jaar acht films.
Het festival opent op 13 oktober met ‘D’Ardennen’ en dat is de eerste speelfilm van Robin Pront. De film wordt omschreven als donkere thriller, een Flemish noir zeg maar met Veerle Baetens, Kevin Janssens en Jeroen Perceval.
Nog een Belgische titel is ‘Black’ de tweede langspeelfilm van Adil El Arbi en Bilall Fallah. Gebaseerd op de boeken ‘Black’ en ‘Back’ van Dirk Bracke, is dit het verhaal van de 15-jarige Mavela, een jonge Brusselse die lid is van de beruchte bende Black Bronx. Wanneer zij halsoverkop verliefd wordt op Marwan, een Marokkaanse jongen van een rivaliserende bende, worden beide brutaal gedwongen te kiezen tussen loyaliteit aan hun bende of de liefde voor elkaar. Topper lijkt mij ook ‘Problemski Hotel’ het speelfilmdebuut van Manu Riche en is een verfilming van de roman van Dimitri Verhulst .

Traditiegetrouw sluit het festival af met de World Soundtrack Awards op 24 oktober.

Het 42e Film Fest Gent loopt van 13 tot en met 24 oktober in Kinepolis Gent, Studio Skoop, Sphinx, Vooruit, KASKcinema, Bijloke en ’t Kuipke. Info en tickets op www.filmfestival.be.

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Solve : *
30 ⁄ 3 =


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.