Film Festival Gent 2021

Vanavond start het Film Festival Gent. Daar kijk ik geweldig naar uit.  Gent is klaar voor tien dagen Filmfestival. Adil El Arbi en Billal Fallah zullen er zijn deze avond.  Zij komen later de eerste afleveringen tonen van ‘Grond’, een nieuwe tv-reeks van de makers van Bevergem. Dus het belooft wel grapppig te worden.  Ook uit Gent de film van de Gents-Roemeense Teodora Ana Mihai met haar film ‘La Civil’, de openingsfilm deze avond. Bijna een kwart van de getoonde films komen uit België. Jeroen Perceval (van Rundskop) stelt zijn speeldebuut voor ‘Dealer’ met ondere andere Veerle Baeten en Ben Segers. En regisseur Jonas Baeckeland brengt zijn biografische drama ‘Cool Abdoul’ over een bokser uit Gent.

De sterren dit jaar die naar Gent afzakken zijn Ludivine Sagnier van de Netflix-serie Lupin. Zij komt haar nieuwe film voorstellen ‘La Ruche’.

Regisseur Jacques Audiard komt ook langs om zijn film ‘Les Olympiades’ voor te stellen. Hij geeft een inkijk in het leven van jongeren in Parijs. We volgen het leven van enkele millennials die elkaar kruisen in het dertiende arrondissement van de hoofdstad.

Dirk Brossé brengt de muziek van Mikis Theodorakis want Griekenland staat in de kijker dit jaar. De World Soundtrack Awards verhuizen wel naar de opera dus niet langer in het Kuipke. De Duitse componist Max Richter is de gast dit jaar. Het jaarlijkse filmmuziekconcert ook in de Opera onder leiding van dirigent Dirk Brossé brengt filmmuziek van de onlangs overleden Mikis Theodorakis. We kennen die van Zorba de Griek en de sirtaki, maar de man tot enkel dit herleiden, zou hem veel onrecht aandoen.

In totaal zijn er 115 langspeelfilms en 13 kortfilms te zien. Het is al een serieus werkje om keuzes te maken maar dat maakt het ook net zo boeiend. Er is een nieuwe Pedro Almodovar. Er is ook ‘Spencer’ waarin Kristen Stewart in de huid kruipt van Prinses Diana.

De revelatie is alweer van een debuterende Belg. Drie jaar nadat Lukas Dhont met ‘Girl’ Cannes met verstomming sloeg was het nu de beurt aan de Brusselse Laura Wandel met Un Monde. Over de lagere school en hoe angstwekkend dat eerste leerjaar kan zijn. Over pesten en over de speelplaats en de vele spelletjes die er gespeeld worden. Welke geschreven en ongeschreven regels gelden daar ? Wie is baas op welk stuk ?

Breng ook eens een bezoekje aan de Krook. In de bibliotheek vindt er een dagelijks talkshow plaats. Er is ook een tentoonstelling die filmposters toont uit de jaren ’40 en ’50 die toen het Gentse straatbeeld sierden.

In de Vooruit kan je genieten van film en experimentele performances allemaal onder de noemer van Videodroom.

Info : Film Fest Gent.

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Solve : *
24 ⁄ 6 =


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.