Eperon D’or in Izegem

Zaterdag 3 juni en zondag 4 juni is iedereen welkom op de nieuwe erfgoedsite Eperon d’Or aan de Prins Albertlaan in Izegem. Het museum schetst het verhaal van de schoen- en borstelnijverheid die de stad rijk was. Contentimento mocht al een kijkje gaan nemen en ja het museum kan mij wel bekoren. En dat ik nog nooit eerder in Izegem geweest was zeg !

Het pand had ik al eerder gezien op foto’s en het was de kenmerkende art-decogevel van de voormalige schoenfabriek die vooral mijn aandacht trok. Begin juni gaat het compleet gerenoveerde art-decopand Eperon d’Or open voor het grote publiek. Dat weekend kan iedereen gratis het museum bezoeken en op 3, 4 en 5 november is er ook een groot feest omdat dit samenvalt met het Sint-Crispijnsfeest en dat is nog altijd de patroonheilige van de schoenmakers.

In Eperon D’or kom je alles te weten over de schoenen- en borstelindustrie in Izegem. Je krijgt een overzicht van 140 jaar schoenmode van 1830 tot 1970. Het museum vertelt het verhaal van de opkomst, de evolutie en de teloorgang van deze industriële en ambachtelijke activiteit. Pronkstuk is de oudste machine die er staat van 119 jaar oud. Die dateert van 1898 en is afkomstig van de Duitse fabrikant Donat-Làhle. Het betreft een kettingmachine, die een hoeveelheid haren of vezels met een kram in een borstelgat slaat. De borstelmaker lag dan voorover en steunde met zijn voorarmen op de borstelmachine. De machine staat in de gloednieuwe achterbouw dat gerestaureerd werd. Voordien was het een oude schoenfabriek. We zien er nog het ijzerwerk uit die periode maar ook het typische dak van toen. In het voorgebouw kunnen mensen het eindproduct zien, maar in die hal komt het productieproces aan bod. Hier zie je ook gebruikte grondstoffen. Zo is het mogelijk met een vergrootglas in te zoomen op verschillende stukken leer en kan je voelen van welk haar of welke vezels ze gemaakt zijn. Eperon D’or is uiteraard vooral een architecturaal pareltje. Dat zie je meteen aan de gevel en bij binnenkomst van de voormalige fabriek.Er is ook een Eregalerij, een databank met foto’s van mensen die in de Izegemse nijverheid gewerkt hebben. En daar is altijd plaats voor meer foto’s en boeiende verhalen. Wie iets heeft kan het meebrengen naar het museum.
Op derde verdieping bevat is een streekbezoekerscentrum. Hier krijg je de geschiedenis van Izegem te zien.

Eperon D’or is heel kindvriendelijk. Er zijn touch-screens, voelwanden, raceborstelwagentjes en je staat er oog in oog met de grootste afwasborstel ter wereld. De borstel is 3,73 m lang en weegt 107 kg.

Tijdens het openingsweekend begin juni mag je gratis binnen en krijg je een glaasje aangeboden. Van 14 tot 16.30 uur zijn er om het half uur gratis begeleide rondleidingen. Bij aankomst kan je je daarvoor inschrijven. Er zijn demonstraties met oude machines zijn en vaklui tonen hun ambacht van weleer. Kinderen kunnen intussen een raceborstelwagen in elkaar knutselen en die uittesten op het hellend vlak in de foyer.

Vanaf 3 juni is Eperon D’or, Prins Albertlaan 5, elke dag behalve maandag open van 13u30 tot 17u30. In de zomervakantie ook open in de voormiddag.
Het museum bevindt zich op 150 meter wandelen van de achterkant van het station van Izegem.

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Solve : *
50 ⁄ 25 =


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.