Emscherkunst 2016

In de industriële hoogtijdagen was de 80 km lange rivier de Emscher, de open riool van het Ruhrgebied. Al meer dan 20 jaar is men bezig de rivier te zuiveren en terug te brengen in zijn natuurlijke staat . Stap voor stap worden de Emscher en haar vertakkingen omgevormd en ecologisch verbeterd en zo keert de Emscher als levendige rivier terug.  Voortvloeiend uit de Culturele Hoofdstad-gedachte van Ruhr in 2010 “Wandel durch Kultur – Kultur durch Wandel” stimuleert de overheid de tentoonstelling Emscherkunst als duurzaam cultuurproject. In 2013 werd de Emscherkunst door een speciale commissie van de Verenigde Naties verkozen vanwege haar bijdrage aan duurzame educatieve ontwikkeling.

Schermafbeelding 2016-08-25 om 15.15.34

 

 

Kunst in Duitse industrienatuur

De herinrichting van het Emscher landschap wordt elke drie jaar begeleid met een groot tentoonstellingsproject ‘Emscherkunst’. Dit jaar ging ik eens kijken met Netwerk Aalst. Dat is een kunstencentrum voor hedendaagse kunst in Aalst gelegen op de rechteroever.

Eerlijk gezegd ik had nog nooit van de Emscher gehoord. Ik had eerder al de mijnsite tevens werelderfgoed ‘Zeche Zollverein XII’ bezocht en ook Villa Hugel, het woonhuis van kanonnen-leverancier Alfred Krupp zeg maar het Buckingham Palace van het Ruhrgebied.  Ook een bezoekje aan Margarethenhöhe loont de moeite. Het is een prachtige tuinwijk gebouwd door de weduwe van Krupp voor de (dwang)arbeiders die in de fabrieken van Krupp werkte.  Maar de Emscher die moest ik nog ontdekken.

In totaal staan er  24 kunstwerken opgesteld daar zijn er wel nog negen bij van vorige edities (2010-2013). Emscherkunst is een kunstroute van ongeveer 50 kilometer die loopt van Holzwickede door Dortmund naar Castrop-Rauxel, Recklinghausen en Herne. De kunst is te zien in zeven tentoonstellingsgebieden zoals in Holzwickede waar de rivier de Emscher ontspringt, het Phoenix meer in Dortmund en het stedelijk gebied rond de Dortmunder U, maar ook bij de historische cokes fabriek Hansa, het hoogwater bekken, het waterweg kruispunt van Rhine-Herne-Canal en Emscher, het museum Strom und Leben en de stadshaven van Recklinghausen. Dortmund beviel me wel maar de verrassing was  Phoenixsee in Dortmund-Oost. Dat is een heel groot uitgegraven meer waar vroeger  een van de grootste staalfabrieken van het Ruhrgebied stonden, de Phoenix. Alles is afgebroken en overgeplaatst naar China, waar de verouderde fabriek nu weer gewoon dienst doet. Nu zien we een mooi meer met jachthaven, een ruime promenade met veel eetgelegenheden  en chique appartementen en villa’s allemaal met ruim terras en zicht op het kunstmatige meer. Hier staat  het werk van Benjamin Bergmann. Hij bouwde een souvenir-paviljoen na zoals we die alleen kunnen aantreffen in Venetië. Mooi werk ook van Lucy en Jorge Orta hier. Ook in Kokerei Hansa hebben ze een beeld staan.

Emscherkunst kun je op allerlei manieren doen. Je kunt de kunst ontdekken op de fiets, per bus of auto of – per gebied – te voet. Je kunt op eigen houtje gaan of met een groep. Gedurende de 100 dagen durende tentoonstelling wordt een breed scala aan georganiseerde tours aangeboden. Bovendien staan bij veel kunstwerken enthousiaste Art Scouts die graag de bezoekers over het kunstwerk vertellen.

Andre Dekker in zijn ‘Warten auf den Fluss’

Op de foto zien we Andre Dekker aan het woord. Hij is van het Rotterdamse collectief Observatorium en vertelde ons alles over hun werk ‘Warten auf den Fluss’. Het is een 38 meter lange zigzaggende brug met daarop drie paviljoens.  Alles is gemaakt van houten balken van recup-materiaal uit de Rotterdamse havens. De brug loopt niet van oever tot oever maar staat midden op het eilandje. Maar het is geen willekeurig plek want hier zal in de toekomst de Emscher lopen. Want men zal de bedding verleggen en de loop van de rivier die nu recht is weer laten kronkelen. ‘Renaturieren’ zoals de Duitsers dat zo mooi kunnen zeggen. Hier kan je dus overnachten. Er zijn slaapkamers, een heel bijzonder Japans aandoende toiletkamer, keukenkamer en er is een leeskamer ook !

IMG_2336

 

Tip voor overnachting in Dortmund wegens bijzonder goed gelegen pal in het centrum, comfortabel en niet duur is het Jeugdherberg Dortmund, Siberstrasse 24.

Tip Youtube filmpje over Emscherkunst 2016 zie bij Rurhpott T.V.

Tip voor lekker eten is bij Italiaan Il Golfo in Rosental 10 vlakbij Grote Markt en bij de jeugdherberg. Op de grote markt zijn er heel veel restaurantjes met terras waar je typisch Duits kunt eten. Veel dus voor weinig geld. Wel niet voor vegetariërs wegens wel heel grote porties vlees.

Emscherkunst.de nog tot 18 september.

Bewaren

Bewaren

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Solve : *
20 ⁄ 5 =


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.