De vier inzichten

Vorige week kreeg ik  het boekje ‘De vier inzichten’  geschreven door de Mexicaanse sjamaan Don Miguel Ruiz. Het boekje is vertaald in 38 landen.

En er zijn er miljoenen van verkocht.
Het is een herdruk van ‘De vier inzichten, wijsheid van de Tolteken’. Ruiz is naast sjamaan ook neurochirurg en wereldbekend in de spirituele wereld.
Het is een klein boekje maar er staan vier grote inzichten in.
Wees onberispelijk in je woorden, vat niets persoonlijk op, ga niet uit vanuit veronderstellingen en doe altijd je best. Dat zijn ze dan ! Het lijkt eenvoudig maar het is makkelijker gezegd dan gedaan

Het eerste inzicht: Wees onberispelijk in je woorden  – Be impeccable with your word
Alleen zeggen wat je meent. Jezelf niet tekort doen met woorden en niet roddelen over anderen. Gebruik de macht van de je woorden om waarheid en liefde te bewerkstelligen. Dit is de belangrijkste maar ook moeilijkste afspraak om na te komen.

Het tweede inzicht: Vat niets persoonlijk op  – Don’t Take Anything Personally

Wat anderen doen en zeggen is een projectie van hun eigen werkelijkheid, hun eigen droom. Als je immuun bent voor de meningen en daden van anderen, val je niet ten prooi aan nodeloos lijden.

Het derde inzicht: Ga niet uit van veronderstellingen – Don’t Make Assumptions

Heb de moed vragen te stellen en aan te geven wat je werkelijk wilt. Communiceer zo duidelijk mogelijk om misverstanden, teleurstelling en drama te vermijden.
Hier las ik een interessant hoofstukje over andere mensen willen veranderen. Liefde behoeft geen rechtvaardiging, liefde is er of is er niet.Ware liefde aanvaardt mensen zoals ze zijn, zonder de behoefte hen te veranderen. Als we wel proberen hén te veranderen betekent dat dat we eigenlijk niet echt van ze houden. De ander moet natuurlijk ook van jou houden zoals je bent. Als anderen er behoefte aan hebben je te veranderen, betekent dat gewoon dat ze niet van je houden zoals je bent. Dus waarom zou je bij zo iemand blijven ?
Het vierde inzicht: Doe altijd je best – Always do your best

De eerste drie inzichten zullen alleen dan werken wanneer je altijd je best doet. Verwacht niet dat je altijd in staat zult zijn onberispelijk in je woorden te zijn. Je vaste gewoontes zijn zó ingeslepen in je geest, dat het je niet altijd zal lukken. Maar je kunt ‘je beste best’ doen om onberispelijk in je woorden te wórden. Verwacht evenmin dat je nooit meer iets persoonlijk zult opvatten, maar doe je best ervoor. En verwacht ook niet dat je nooit meer van een veronderstelling zult uitgaan. Maar je kunt het in ieder geval proberen. Oefening baart kunst.

‘De vier inzichten  is een echte aanrader! Of ze nu van de Tolteken afkomstig zijn of van god-weet- waar  is minder belangrijk dan de waarheden  zelf.  Iedereen die wat aan zelfkennis doet, heeft baat bij dit boekje !

Nieuwe zaken staan er natuurlijk niet in. Weinig nieuws onder de zon maar veel zul je herkennen. Het boekje is ook handig formaat om mee te nemen. En in een onbewaakt moment open te slaan.

De Vier Inzichten van Ruiz is uitgegeven bij AnkhHermes en kost 14,99 euro.

1 Reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Solve : *
18 ⁄ 6 =


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.