De man die van treinen hield

Trainworld Paul Delvaux De man die van treinen hield ®Marie-Francoise Plissart

De Belgische schilder Paul Delvaux is precies 25 jaar geleden overleden. Een unieke kans vindt Train World om de man te eren met een retrospectieve.  Meer dan 50 originele werken stelt het treinmuseum in Schaarbeek tentoon. En daar zitten toppers tussen zoals ‘La Gare Forestière’, ‘Les Ombres’ en ‘Le Dernier Wagon’. Alle werken ( buiten één zaal apart) zijn opgenomen in de scenografie van het museum.  Het meisje in het rood uit “La Gare Forestière” is je gids. Volg la Fille Rouge en je hebt alle werken gezien. De opname van de werken in het museum zelf tussen de treinstellen, maakt de expo bijzonder aangenaam. De museumroute is uitgewerkt op basis van weloverwogen rustpunten. In het hart van Train World gaat Paul Delvaux’ werk moeiteloos op in de adembenemende scenografie.

La gare Forestière Delvaux 1960 Credits beeld : Vincent Everarts
La gare Forestière Delvaux 1960 Credits beeld : Vincent Everarts

Delvaux was geobsedeerd door treinen. Ongeveer een derde van zijn werken verwijzen naar de Belgische Spoorwegen. Hij groeide op in Brussel in de buurt van stations. De stoomtreien van toen waren dan ook meer dan indrukwekkend. Zelf reisde Delvaux niet veel maar hij gaf wel geld uit aan miniatuurtreinen die hij speciaal liet maken op maat die hij wou. Die kan je ook zien in het museum.

In 1963 werd de lijn Parijs-Brussel-Amsterdam geëlektricifeerd en de NMBS en de SNCF lanceerden de TEE (de Trans Europe Express, zeg maar de Thalys avant-la-lettre). De Belgische Spoorwegen deden toen een bestelling van vier werken bij Delvaux om de eerste-klasse op te fleuren. Later kwamen die werken terecht in het kantoor van de directeur of CEO Sophie Dutordoir. CEO Sophie wou de werken tonen aan het publiek. Op kosten van NMBS werden ze gerestaureerd en ze zijn te zien in de expo. Meer nog ze mogen blijven in de permanente collectie van Trainworld. Het gaat om vier schilderijen namelijk Gare la Nuit I en II en Gare de  Jour I en II. De hele restauratie duurde bijna een jaar.

Trainworld Paul Delvaux De man die van treinen hield ®Marie-Francoise Plissart

 

Rijdt er binnenkort weer een stoomtrein op de oudste spoorlijn van het Europese vasteland, Brussel-Mechelen? Als het van Train World afhangt wel. Maar het is nog wachten op het fiat van de federale regering. Bij Train World spreken ze de hoop uit dat de ritten met de stoomtrein in de loop van 2020 zouden kunnen beginnen.

Expo dat kan nog tot 15 maart 2020.
Paul Delvaux, de man die van treinen hield nog tot 15 maart 2020.

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Solve : *
30 × 16 =


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.