De jongen, de mol, de vos en het paard

Sommige boeken weten je direct te raken, omdat ze appelleren aan een dieper levensgevoel. The Boy, the Mole, the Fox and the Horse van auteur en illustrator Charlie Mackesy is zo’n boek, vol levenswijsheden die iedereen herkent. Het is een ideaal boek om met je kinderen te filosoferen. Illustrator en schrijver Charlie Mackesy weet met zijn schetsende tekenstijl heel sterke beelden neer te zetten waardoor je je meteen verbonden voelt met de jongen, de mol, de vos en het paard uit het verhaal. Elke pagina heeft een illustratie met daarbij steeds een stukje dialoog.  Weinig woorden dus, maar veel om over na te denken.

Het boek, in het Nederlands vertaald als “De jongen, de mol, de vos en het paard” ontroert lezers, van jong tot oud, en is uitgeroepen tot Waterstones Book of the Year 2019 en The Barnes & Noble Book of the Year 2019.

De 100 illustraties en de poëtische teksten vertellen het verhaal van een bijzondere vriendschap, tussen de jongen en de drie dieren. De universele lessen die ze samen leren zijn opstekers voor het leven.  De Nederlandse editie van ‘The Boy, the Mole, the Fox and the Horse’ is prachtig vertaald door Arthur Japin, waardoor de teksten nog dichterbij komen. Een moderne klassieker, die je kijk op het leven verandert. Ik zou het wel willen in zo een wereld leven.

Een van de mooiste zinnen uit het boek, vind ik toch :

‘Wat is het moeilijkste dat je ooit hebt gezegd ?’ vroeg de jongen?
‘Help,’ antwoordde het paard.

Het verhaal doet er in feite niet toe. Het zijn de dialogen die van tel zijn.  Maar het gaat over een eenzame jongen die een mol ontmoet. Samen wandelen ze door de wildernis. Zo ontmoeten ze de vos. Die is nogal stil van aard, want het leven heeft hem pijn gedaan maar hij blijft meelopen met de jongen en de mol. Ook ontmoeten ze het paard. Die is vooral groots en wijs.

Het is een prachtboekje. Soms wat soft maar dat softe mag wel nu in Corona-tijden.

Uitgegeven bij KokBoekencentrum.nl. Prijs :  20 Euro.

 

 

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Solve : *
7 × 19 =


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.