Cliënt E. Busken

Jeroen Brouwers heeft me nog nooit teleurgesteld met zijn schrijverij van hoogstaand niveau. En zeker zijn laatste boek niet. Wat een scherp waarnemer. Geen karige proza hier. Een bevende bejaarde schetst mooie passages over zijn aftakeling en verval en zet meteen een aanklacht neer tegen de zorgsector.

De bejaarde E. Busken verblijft tegen zijn wil in de gesloten afdeling van een verzorgingscentrum waar men niet spreekt van patiënten, maar van cliënten. Is hij dement ? In ieder geval is hij geïnterneerd om af te kicken van een verscheidenheid aan verslavingen. Hij zegt niets en lijkt ook niets te horen. Roerloos in zijn rolstoel staart hij voor zich uit, terwijl hem inmiddels niets ontgaat van wat er om hem heen plaatsvindt. Inwendig borrelen de scherpste commentaren op. Alhoewel mijnheer Busken een ‘grumpy old man on speed’ is, heb je toch met hem te doen.

” Met mijn benen, mijn voeten, kon ik schoppen, tot die ook aan de stoel werden vastgeknoopt. Hebt u uw saffies? Aansteker? Fluitje zit hier in het linkerzakje van uw overhemd, meneer Busken. Als u voelt dat u moet, meteen blazen. Dat er weer geen ongelukjes gebeuren. Ik denk niet dat ze beseft dat ze schreeuwt.”

Met zijn medebewoners bemoeit hij zich niet. Hij is dan ook totaal in beslag genomen door zijn eigen ongebreidelde gedachten. Deze bewegen zich van verontwaardiging en machteloos verzet tegen zijn situatie via troebele herinneringen naar megalomanie. Een maalstroom van gedachten, een langgerekte ‘monologue intérieur’.

“Om me heen kijkend registreer ik hoe sommige cliënten hier met een lege blik voor zich uit staren, het lichaam wiegend, naar voor, naar achter, het gezicht in kreukels van het denken, maar wat denken ze, waar denken ze aan, een euro voor hun gedachten, welk geldstuk ik beter bij me kan houden, ik krijg er niets voor dan luchtledigheid”

Cliënt E. Busken van Jeroen Brouwers uitgegeven bij AtlasContact. Vijf sterren krijgt mijnheer Busken van mij. Maar moet wel bekennen dat ik absolute Brouwers-fan ben.

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Solve : *
1 + 4 =


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.