Breendonk. Kroniek van een vergeten kamp

 

75 jaar na de bevrijding lijkt Breendonk verder weg dan ooit. Na 1945 overheerste vreugde en opluchting. Maar langzaam daalde de stilte neer over het kamp. Nochtans zeggen overlevenden dat Breendonk – oorspronkelijk bedoeld als ‘opvangkamp’ – Auschwitz, Mauthausen en Belsen overtrof. Daar zaten tienduizenden mensen samen en kon je met wat geluk nog onderduiken in de anonimiteit. Breendonk was veel kleiner. De SS-bewakers kenden iedereen persoonlijk. De dood was dichterbij. In Breendonk. Kroniek van een vergeten kamp weeft Jos Vander Velpen op basis van de archieven en de processen na de Tweede Wereldoorlog de lotgevallen van gevangenen – Joden, communisten, verzetslui – aaneen tot een totaalbeeld. Dat doet hij zonder frivoliteiten, dubieuze sentimenten of overbodige uitweidingen. Ieders verhaal is volstrekt uniek en daarom alleen al de moeite waard. Het resultaat is een fascinerend en aangrijpend portret van een vergeten kamp.

De huisarts van advocaat Jos Vander Velpen, overleefde de gruwel van het kamp en zo ging Jos op zoek naar zijn geschiedenis. Uit de archieven kwamen nog zoveel andere verhalen naar boven, die hij onmogelijk kon negeren en zo ontstond het boek.

Kroniek van een vergeten kamp’ focust vooral op het menselijke verhaal. Je krijgt een heel duidelijk beeld van het leven in het kamp, ook de wreedheden worden beschreven en dat maakt het boek soms niet te lezen. Maar het is wat het is. En de waarheid heeft ook zijn rechten.

De Duitsers gaven het bevel aan de gemeente Breendonk om het Fort op de kosten van de gemeente in te richten.
Er moesten 200 bedden met strozakken, 200 dekens, 200 krukken, 50 schragen en materiaal voor de keuken, geleverd worden. In Breendonk verbleven ongeveer vierduizend gevangenen met een maximum van 600 tegelijk. Aanvankelijk zitten er vooral ‘Joden’ en ‘asociale sujets’, later zijn het vooral politiek gevangenen en verzetsstrijders. Breendonk werd gekend omwille van zijn wreedheid. Ongeveeer tweeduizend gevangenen werden op de trein gezet naar andere vernietigingskampen.

‘Breendonk. Kroniek van een vergeten kamp’, telt 320 pagina’s, wordt uitgebracht bij uitgeverij EPO en is te koop aan 24,90 euro. Met een voorwoord van Jeroen Olyslaegers en een coverillustratie van Jan Vanriet. Jeroen Olyslaegers schreef het boek “Wil” dat vertelt over de politie en de razzia’s op de joden in het Antwerpen van 1942. Jan Vanriet is door zijn ouders vertrouwd met het leed door de nazi’s.

 

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Solve : *
28 − 9 =


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.