Botero in het BAM

Voor Botero trok ik speciaal naar Bergen waar de Colombiaanse kunstenaar een grote retrospectieve heeft in het BAM. Het was een zonnige dag en Mons lag er op zijn best bij. Vooral de Grote Markt blijft bekoren. Vergeet niet over het aapje te wrijven want het brengt geluk !

Fernando Botero (89) dat is die van die dikke blote vrouwen, hoor ik u al denken. En dat is niet gelogen maar zijn kunst draait om veel maar dan volumineuze dames maar heeft alles te maken met vervorming van de werkelijkheid. Botero’s werk, is het resultaat van een veeleisend en vastberaden onderzoek, dat de kunstenaar meer dan 70 jaar geleden heeft opgestart. Dat is precies wat deze expo duidelijk maakt. De tentoonstelling neemt de bezoeker mee door Botero’s overvloedige universum, dat evenzeer geïnspireerd is door precolumbiaanse kunst en populaire iconografie als door Mexicaanse muurschilders en de kunst van de Italiaanse Renaissance.

Als je binnenkomt, lees je meteen de quote van de nog steeds werkende Botero : “Kunst is vervorming. Er bestaat niet zoiets als een echt ‘realistisch kunstwerk’. De expo draagt dan ook de titel ‘Voorbij de vormen’. Curator van dienst is Cecilia Braschi. Zij werkte samen met de kunstenaar de expo uit maar Botero is nooit naar België gekomen.  Alles verliep via Zoom. Ze vertelde op de persconferentie dat hij erg blij was met de overzichtstentoonstelling omdat hij onvoldoende gekend is in Europa. De laatste keer dat hij in Europa te zien was was in Madrid in 1987.

De expo omvat vijf zalen en vijf thema’s. Er zijn heel uitgebreide zaalteksten en ook in het Nederlands. Eerst in het Frans, dan in het Nederlands, vervolgens in het Engels. Vijftig procent van de bezoekers komen uit Vlaanderen. Ook ik heb Mons leren kennen toen het in 2015 Culturele Hoofdstad werd. Sindsdien ben ik er blijven komen.

Een aparte zaal toont het werk van Botero’s versies van beroemde meesterwerken uit de kunstgeschiedenis. Grappig zijn interpretatie van Jan van Eycks ‘Het bruidspaar Arnofilini. Alles zo rond en zo bol ! Hij doet het ook met Van Gogh, Velazquez, Courbet, Rafaël. In het begin van de jaren vijftig won Botero in Colombia enkele prijzen en met dat geld trok hij naar Europa en zo leerde hij de Europese kunst kennen.

Er is ook een donkere zaal zowel qua belichting als qua thema. Hier hangen enkele werken over de Abu Ghraib-gevangenis. In totaal maakte Botero 60 werken en tekeningen. Enkele zijn in Mons beland. Zeer aangrijpend werk waar de woede zo doorheen knalt.

Fernando Botero, voorbij de vormen van 9 oktober tot 30 januari 2022 in het BAM te Mons.

Voor het eerst in België een retrospectieve in het Beaux-Arts Mons waarbij het museum de hele carrière overloopt van de kunstenaar, van zijn jeugdig onderzoek, dat weinig bekend is bij het grote publiek, tot de iconische werken uit zijn volwassen leven, waaronder recente schilderijen die het voor het eerst worden gepresenteerd.

 

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Solve : *
11 − 7 =


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.