Black in NTG

Luk Perceval maakt een trilogie met de kleuren van de Belgische driekleur. Zwart is Congo, geel staat voor de collaboratie met de Duitse bezetting en rood worden de aanslagen in Zaventem/Brussel. We gingen kijken naar Black, een verwerking van de (de)kolonisatiekwestie.

Black is geïnspireerd op een waargebeurd verslag van een van de eerste Congoreizigers in de geschiedenis: de Afro-Amerikaan William Henry Sheppard, ‘the Black Livingstone’ genaamd. Hij moest begeleid worden door een blanke man Sam Lapsley. Beide mannen zijn jonge twintigers maar ervaren de missie anders. Wanneer Sheppard terugkeert naar Amerika, schuwt hij de kritiek op de exploitatie door koning Leopold II niet. Wij hoorden later veel over Stanley en Livingstone maar William Henry Sheppard werd doodgezwegen. Ik had er alleszins nog nooit over gehoord.

Onder begeleiding van drummer Sam Gysel komen de acht acteurs, vier witte en vier zwarte spelers,  het podium op.  Ze zingen en wiegen op de Afro-Amerikaanse bluestraditional ‘You gotta move’. Ze zijn opgewonden want het avontuur moet nog voor iedereen beginnen. De tableaus die de acht acteurs samen maken, zijn echt mooi en  dat heeft te maken met de lichtinval, de sobere setting en de in wittinten gehulde lijven van de acteurs.

Black is mooi geëngageerd theater.  De scène bestaat uit touwen en een biljarttafel, wat heel mooie beelden oplevert. Bijvoorbeeld als ze schuilen voor de storm, ze samentroepen op het podium van de biljarttafel en je alleen de tropische stortbuien hoort. De stilte, de regen…..broeierig heet.

Black is confronterend theater maar dat mag best.
Op het einde was er nog een soort preek die ik een beetje drammerig vond. Een soort poging om naar het huidig dekolonisatie-discours te springen ? Maar dat discours zat toch al de hele tijd in de voorstelling vond ik.

BLACK – The Sorrows of Belgium I: CONGO
Regie: Luk Perceval
Spel: Chris Thys, Peter Seynaeve, Tom Dewispelaere, Andie Dushime, Yolanda Mpelé, Animata Demba, Nganji Mutiri en Frank Focketyn
Muziek: Sam Gysel
Dramaturgie: Steven Heene
Scenografie: Annette Kurz
Productie: NTGent

Info, speeldata & tickets zie ntgent.be

   

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Solve : *
26 × 14 =


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.