Belgen én Hongaren op Film Fest Gent

Op het 45ste Film Fest Gent  kan je vooral naar Belgische en Hongaarse films komen kijken. ‘Girl’ van Lukas Dhont opent het festival op 9 oktober en  ‘Beautiful Boy’, de eerste Hollywood-film van regisseur Felix van Groeningen, sluit het festival af op 19 oktober.  Girl is dit jaar ook de Belgische inzending voor de Oscars.  Ook Veerle Baetens komt nog twee films presenteren waarin ze een hoofdrol speelt (A bluebird in my heart en Duelles) en Thomas Vinterberg zal er zijn om zijn duikbootfilm Kursk, voor te stellen met Matthias Schoenaerts en Colin Firth in de hoofd­rollen spelen. Tot daar de Belgen.
Hongarije
Voorts wordt naar goede gewoonte ook ingezoomd op een land, en dat is dit keer Hongarije. De Hongaarse cinema zoomt sterk in op historische incidenten onder autoritaire regimes. Het werk van Miklós Jancsó is daar een schoolvoorbeeld van. Ook de zes geselecteerde  recente films in dit programma  vertellen over een onverwerkt oorlogsverleden. Er is altijd nog een duister geheim te ontrafelen. ‘Aurora Borealis : Eszaki Feny’ is zo een film. Advocate Olga wil van haar zieke moeder Maria iets te weten komen uit de oorlog maar haar moeder wil daar niets van weten. Die wil het potje gedekt houden.
Documentaire Harry Gruyaert
Ik kijk ook uit naar de Vlaamse documentaire over de Belgische fotograaf Harry Gruyaert die carrière maakte in Parijs bij het fotoagentschap Magnum. De muziek is van Tuur Florizoone. “Er was een strikte hiërarchie in huis : God, de paus en mijn vader” stelt Harry Gruyaert in zijn documentaire. Zijn vader verbiedt hem om fotograaf te worden omdat zondig zou zijn. Daarom verlaat Harry snel het huis en trekt de wijde wereld in.  De docu vertelt zijn levensverhaal met camerawerk van persfotograaf Jimmy Kets.
Pawlikoswki
Heel erg benieuwd ben ik naar ‘Cold War’ van Pawel Pawlikowski. Drie jaar geleden ging hij met ‘Ida’ met de Oscar voor beste buitenlandse film aan de haal. Net als in ‘Ida’ hanteert de regisseur het strakke 4/3 formaat, de zwart-wit compositie en de uitstekende soundtrack doen de rest. Een jazzy-verhaal over een onmogelijke liefde in onmogelijke politieke tijden. Een trip door het landelijk Polen van de jaren vijftig.  We volgen een koppel van Oost naar West en weer terug over een periode van twintig jaar. Zij is een zangeres, hij is de dirigent die haar ontdekt.
Michael Borremans in de jury 

De jury staat onder leiding van Michaël Borremans die een ware cinema-liefhebber is. Broeders Stephen en David Dewaele jureren mee, samen met de Franse actrice Mireille Perrier (Toto le Héros) en regisseurs Hope Dickson Leach (The Levelling), Alexandre O. Philippe (78/52), João Pedro Rodrigues (O Ornitólogo) en Nele Wohlatz (El futuro perfecto).

Van 9 tot 19/10 in Gent. filmfestival.be

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Solve : *
12 − 4 =


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.