Autobiografische essaybundel

In ‘Het Glanzend Zwart van Mosselen’ bundelt Oek De Jong zijn essays en reisverhalen die verschenen tussen 1980 en 2020. Dat de auteur kunsthistoricus is,  merk je meteen als hij het over de  literatuur van Paul van Ostaijen,  W.F Hermans en Frans Kellendonk en over de schilderkunst van Caravaggio, Rembrandt, Caspar David Friedrich en Vermeer heeft. Met Frans Kellendonk had hij een bijzondere bijwijlen moeilijke vriendschap. Kellendonk stierf echter vroeg al op zijn 39-ste aan Aids. “Twee eenlingen” zo omschrijft Oek De Jong hun vriendschap. In het boek vinden we een hoofdstuk over hun sterke band die ze toch wel hadden.

De titel van het boek ontstond bij het zien van een ansichtkaart die hem fascineerde toen hij de Duitse havenstad Kiel bezocht. Hij zag er een kleurenfoto van een mosselkotter met veel blauw en zwart. Het dek van de kotter was nat en weerspiegelde het blauw van de lucht. Het was vroeg in de ochtend, de zee was kalm en blauw, en in die korf zag de auteur het glanzend zwart van mosselen.

Laat je niet afschrikken door de term‘Essays’ . Oek de Jong zijn essay’s zijn vooral verhalen, waarin hijzelf ook altijd aan bod komt. Je leert de schrijver steeds beter kennen en hij schetst een eerlijk portret van zichzelf. We volgen Oek op zijn reizen waar hij de literatuur of schilderkunst ter plekke bezoekt. Maar we volgen ook zijn stemmingen goed of slecht, hij schrijft er altijd eerlijk over.

De reisverhalen gaan meestal richting Italië waar hij vooral op zoek gaat naar Caravaggio.

Over Egypte vinden we twee reisverhalen namelijk zijn eigen trip naar de piramide van Hawara en het reisdagboek van Flaubert.

Het mooiste reisverhaal vond ik dat naar Palermo. Hij bezocht er  de mozaïeken in de kathedraal van Monreale.  De beschrijving van de vliegtuigreis , zijn aankomst in Palermo, de busrit, de twijfels over waar slapen. Het getob en de onrust maar dan toch de moeite doen om zich geheel te laten onderdompelen in de kracht  en pracht van de mozaïeken.

Wat in romans als Hokwerda’s kind, Pier en oceaan en Zwarte schuurduizenden lezers aanspreekt: de beeldende kracht, de sensualiteit, het psychologisch inzicht en de aandacht voor details – diezelfde kwaliteiten vind je terug in Het glanzend zwartvan mosselen met autobiografische essays uit alle periodes van zijn schrijverschap. Het is een oeuvre op zich, nog door weinigen ontdekt.

Het boek heeft wel één groot nadeel : je wilt stande pede op reis vertrekken en al die mooie plaatsen bezoeken.

 

Uitgegeven bij Atlas Contact, 2020, 752 p, € 25,00, ISBN 9789025465957

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Solve : *
44 ⁄ 22 =


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.