Atelier Mestdagh geselecteerd voor Ambacht in de Kijker 2011

Credits / Mestdagh

 

 

“Wij zijn uit meer dan 200 kandidaten geselecteerd tot één van de tien laureaten voor de nationale wedstrijd “Ambacht in de kijker 2011”. Dit is niet alleen een mooie erkenning voor ons werk, maar het is ook een unieke kans om ons glazeniersambacht te promoten,” zegt Katrien Mestdagh. Ze is dan ook erg benieuwd naar het verdict dat op 29 juni valt. Dan wordt de winnaar bekend gemaakt van de zesde editie van “Ambacht in de Kijker”. Nog tot 15 juni kan je voor hen stemmen. Katrien werkt samen met haar ouders, Luc & Ingrid Mestdagh-Meyvaert in het atelier in de Koolsteeg, een zijstraat van de Burgstraat. Ook al studeerde ze eerst Musicologie, ze besliste toch om in het familie-atelier, dat haar grootvader Albert Mestdagh opstartte in 1947, aan de slag te gaan. Het is net die generaties samen die het bedrijfje zo charmant maken. Het eeuwenoude glazeniersambacht wordt er nog steeds beoefend, maar tegelijk gaat het atelier ook mee met zijn tijd en wordt er alles aan gedaan om te tonen hoe modern glasramen kunnen zijn. Want vergis je niet: glasramen zijn niet altijd religieus getint. Bij Atelier Mestdagh verdelen ze hun tijd tussen restauraties en nieuwe ontwerpen. De mama van Katrien is de huisontwerpster. Ingrid speelt met kleuren, lijnen, glas en lood alsof het niets is. Je zou kunnen zeggen dat ze als het ware schildert, maar dan met licht. In Gent is één van haar meest in het oog springende werken het 14 meter hoge glasraam van het nieuwe rust- en verzorgingstehuis ‘Domino’ in de Rodelijvekensstraat.

Het atelier Mestdagh voert niet alleen Ingrids ontwerpen uit, maar het fungeert ook als glasraamcentrum, waar externe kunstenaars zoals Wim Delvoye, de Japanse ontwerpster Etsuko Tachibana of architect Philippe Depotter terecht kunnen voor de uitvoering van hun werk.
Met Delvoye wordt al sinds de jaren ’90 samengewerkt. Het eerste project waren 3 voetbalgoals, gemaakt uit gebrandschilderde glas-in-loodpanelen.

Naar aanleiding van de Gentse tentoonstelling Over the edges (2000) ontwierp Delvoye een glasraam op basis van röntgenfoto’s. Herinner u de copulerende paren. Dit raam werd samen met nog 9 andere ramen door de stad Gent aangekocht voor de Drongenhofkapel in het Patershol te Gent. Nadien zijn er diverse reeksen ontwikkeld en uitgevoerd en wereldwijd tentoongesteld en verkocht.

Architect Philippe De Potter van Bureau Bressers ontwikkelde samen met het atelier Mestdagh de vijf nieuwe monumentale glasramen in het schip van de Sint-Niklaaskerk in Gent. Een samenwerking die twee jaar in beslag nam.Vanaf 1987 voert het atelier Mestdagh alle ontwerpen uit van de Japanse ontwerpster Etsuko Tashibana. De kleurontwerpen op schaal en de werkkartons op ware grootte worden aangeleverd vanuit Japan. Voor de verdere uitvoering neemt het atelier het daar van haar over. Grote realisaties zijn onder meer de glasramen in de Kapel en concertzaal van de Kinjo-universiteit in Nagoya (Japan), de Concertzaal Parnassushal in Himeji en tientallen andere privé-woningen, kerken en openbare gebouwen.

Opmerkelijk in het palmares van het Gentse Atelier is ook de restauratie van de glasramen – nadat die in 2002 stukgeschoten waren – in de Geboortekerk van Christus in Bethlehem

“Maar hoe begin je aan zo’n glasraam?” vraag ik Katrien.
“Wel”, zegt ze: “je start met een tekening op schaal, daarvan maak je een werkkarton en werktekeningen op ware grootte waarop de loodlijnen, kleurcodes en beschildering zijn aangeduid. De modeltekening wordt dan tot snijmodellen geknipt en de stukken glas worden volgens model gesneden. De stukken worden gepuzzeld en in lood gezet indien het een niet-beschilderd glasraam betreft. Voor een brandglasraam worden de contourlijnen en patine of schaduwlijnen op het glas geschilderd en gebrand in de oven, alvorens het geheel in lood wordt vervat. Een dergelijk glasraam in elkaar steken kan zes tot zeven maand duren.”

Er zijn ook kleinere opdrachten. Heeft iemand thuis een glasraam met één kapot vierkantje, dan kan je daarmee rechtstreeks naar de Koolsteeg stappen. Neus maar eens goed op de zolder van je grootouders, want je kan zo’n glasraam altijd laten aanpassen aan de ramen van je woning, in je veranda of in een deur.

Atelier Mestdagh is een van de tien genomineerden voor de wedstrijd Ambacht in de Kijker en het enige bedrijf uit Gent en uit Oost-Vlaanderen.
Voor hen stemmen kan nog tot 15 juni. Je kan alvast een kijkje nemen op http://www.ateliermestdagh.be en op www.ambachtindekijker.com. Daar vind je een filmpje over het atelier.

Stemmen dus op onze Gentse trots op www.ambachtindekijker.com.

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Solve : *
18 + 22 =


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.