Achtste editie week van de smaak eindigt in Gent

Donderdag 13 november is in Oostende het startschot gegeven voor de achtste editie van de Week van de Smaak. Meer dan 700 activiteiten houden Vlaanderen en Brussel tien dagen lang in de ‘g ging de Week van de Smaak in Oostende van start: vlakbij de Vistrap vertrok immers ook de Vistournée, de speeractie van deze editie. Maar eindigen doet de “Week van de Smaak’ in Gent.

De Vistournée wil de Belgische vis naar voren schuiven en de sector een hart onder de riem steken door middel van de ‘Smaakboot’ en de ‘Smaakmobiel’. Door concurrentie van goedkope, ingevoerde vis staat de Belgische visserij onder druk.

De Smaakboot is een ronddrijvend restaurant dat langs de Belgische kust tot in het binnenland vaart. Gentenaars kennen de boot beter als De Barge. Een prachtige reconstructie van een 18e eeuwse houten trekschuit. Elf topchefs serveren aan boord het beste van de zee, terwijl visser Danny Huyghebaert en biersommeliers Luc De Raedemaeker of Sofie Vanrafelghem de gerechten toelichten. De veertig passagiers die een ticket wonnen, genieten aan boord van een driegangenlunch met Belgische vis in de hoofdrol. Het ticket kon gewonnen worden door deelname aan een fotowedstrijd. Dus hou het zeker in de gaten naar volgend jaar toe. Het loont meer dan de moeite want je krijgt er ook nog een overnachting bij in een hotel. De volgende dag brengt een bus je terug naar je opstapplaats. Zelf ben ik enkel 1 traject meegevaren van Brugge naar Oostende en nam de trein terug naar Brugge. Mijn tafelgenoten waren Piet en Aline Leeuwenburgh uit Oud-Beyerland (nabij Rotterdam). Piet had gewoon via google recepten gezocht en kwam zo terecht op de wedstrijd van de ‘Week van de Smaak’. “We kijken veel naar Den Belg op 1 naar Jeroen Meus,’’ wist Piet te vertellen. Altijd leuk om horen en ook een mooie opsteker voor de organisatie van de Week van de Smaak dat succes bij onze noorderburen. De Smaakboot vaart zijn laatste dag van Sint-Martens-Latem naar Gent en heeft chef Olly Ceulenaere aan boord. Het bier wordt geschonken door Brouwerij Omer VanderGhinste.

Hou de facebookpagina van de Week van de Smaak in de gaten, want soms kan je nog een Smaakboot-ticket winnen of het Grote Noordzee Vis kookboek !

De Smaakmobiel

Ook de smaakmobiel toert rond. Zeven creatieve chefs maken in evenveel gemeenten hun lokale variant van de welbekende snack Fish & Chips, die telkens ‘gepaird’ werd met een Belgisch streekbier én ze serveren er een vissoep bij. Waarom Fish & Chips? Het is de vissnack bij uitstek, met daarenboven een Belgisch kantje: de friet die erbij geserveerd wordt. Bovendien hoort er altijd een biertje bij. Nog steeds zijn de Fish & Chips in Engeland populair: meer dan de helft van de volwassen Britten bezoekt minstens één keer per maand een chippie, één op de zes doet dat zelfs één tot twee keer per week. Zo’n vaart zal het bij ons niet lopen, maar de Smaakmobiel moet je beslist doen. Het is een hippe caravan die al halt hield in Oostende, Brugge, Oudenaarde, Riemst, Arendonk, Roeselare en nu zondag Gent doet. Iedereen mag de hapjes gratis proeven. In Gent zorgt Team Toreke voor de Fish & Chips.

Slotevenement op 23 november in Gent

Het slotevenement vindt plaats in Gent, de thuisstad van de Barge.

De smaakmobiel installeert zich op de binnenplaats van eetcafé Toreke. Team Toreke zal een heerlijke multiculturele Fish & Chips klaarmaken en er wordt gedanst, gezongen en gedronken.

Het Gentse stadsbier Gruut Blond zorgt voor de verfrissing. Maar of dit gratis is weet ik niet meteen. Er is wel een gratis voorstelling Averechts van De bende van de Prins, een Duurzaam Visspel in samenwerking met UGent. Je kan tevens kennismaken met De Site: een stadsvernieuwingsproject met eigen tuintjes en oogst van heel dichtbij.

Eetcafé Toreke
Vlotstraat 22 , 9000 Gent
Wanneer:
23-11-2014 : 15:00 – 20:00
Alle info op : http://www.weekvandesmaak.be

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Solve : *
24 ⁄ 8 =


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.