Achter de huisgevels van Sint-Niklaas

Sint-Niklaas doet me niet meteen aan kunst denken en ik kom er ook niet zo vaak maar daar kwam vorige week verandering in.

Voor de derde keer vindt er de triënnale Coup de Ville plaats. Dat is een kunstenparcours dat zich door de stad slingert en georganiseerd wordt door Warp. In totaal doen er 35 kunstenaars aan mee uit binnen- en buitenland. Niet meteen grote bekende namen maar wel jong talent dat nog niet te vinden is in musea of galerijen. Ik denk dat de Sint -Niklazenaar ook zal opkijken want er zijn bijzondere locaties waar de deuren opengaan. Geef toe wie verwacht nu een paardenstal midden in de Stationsstraat. Het is een werk van Ella de Burca. In het oude koetshuis van het leegstaande pand loop je eerst door een verwaarloosde stadstuin en kom je zo in de paardenstal. Alle  rekwisieten en decorstukken zijn nog aanwezig. Enkel de hoofdprotagonist, het paard ontbreekt. Als je dan terug naar het huis loopt kan je haar fotogrammen zien over dat paardentuig. Het typeert Coup de Ville, het is eén van de vele werken die inspelen op de omgeving.

Curator  Stef Van Bellingen,  vergeleek zichzelf op de opening als  tentoonstellingsmaker met een sherpa maar dan van de kunsten. ‘Ik doe voor de kunst wat de drager doet voor de bergbeklimmer’, stelde Stef.  Wijlen Jan Hoet heeft  nog samen met Stef Van Bellingen in 2010 de eerste triënnale in goede banen geleid.  Als eerbetoon aan Hoet staat zijn levensgroot houten beeld dat Frans Heirbaut van hem maakte in het meeting point van Warp in de Apostelstraat 20 te Sint-Niklaas. Het kunstenplatform organiseert zijn activiteiten vanuit het huis van Jan Buytaert. Deze kunstenaar liet zijn herenhuis met tuin (1000m2), zijn kunstwerken en zijn verzameling, pal in het centrum van Sint-Niklaas, na aan Warp. Stef van Bellingen,  die al even gepassioneerd met kunst bezig is net als Jan Hoet, weet zeker jonge kunstenaars te spotten die op de rand van de doorbraak staan. Daarom is het zo interessant om naar de hoofdstad van het Waasland te trekken en te ontdekken wat buiten het bekende circuit valt. Ik moet zeggen dat werkt heel verfrissend.

Coup de Ville  doet wat zijn naam insinueert. Het bezet de stad. De kunstenaars geven eerder een artistieke acupunctuur, met meer dan 20 prikkels in straten en parken, op pleinen, op intiemere plaatsen bij bewoners thuis en in waardevolle, karakteristieke panden die elk op hun beurt het verhaal van deze stad vertellen. Het vertrekpunt van het kunstparcours bevindt zich in de thuisbasis van Warp in de Apostelstraat 20. De plekken op het parcours waar de kunst in een ongewoon decor prikkelt, zijn heel bijzonder, zoals het Landhuis en het historische Huis Muyle op de Grote Markt, de private tuin van Daniël Ost op het OLV-plein, de VTS-site, en de Collegekerk tot een drankwinkel in de Zamanstraat en een voormalig bankkantoor in de Kalkstraat.

In het Landhuis op de Grote Markt is het eerste stenen huis van Sint-Niklaas is er bijzonder mooi werk te zien van Sanjeev Maharjan. Die leeft en werkt in Kathmandu. Maharjan realiseert een ruimtelijke ingreep geïnspireerd op een traditioneel gerecht ‘Samay Baji’ uit de Newaricultuur in de vallei van Kathmandu. Het is een heuse voedselberg die op een publieke plaats, na de ceremonie verdeeld wordt. Op de tegelstructuur van klei en voedsel zet men boven een koperen schaal met graankorrels. Sanjeev Maharjan verwerkt dit gegeven in een fotoreeks, waar hij gebruik maakt van zijn lichaam, dat monochroom beschilderd als een soort altaar dient.

Maar Coup De Ville werkt ook met bekende namen als Dirk Zoete. Die staat met zijn ‘mestmaquette’ eveneens in het Landhuis. (zie foto bovenaan)

Heel bijzonder is ook de performance van Sylvie De Meerleer. Elke zondag voert zijn een performance uit, gebaseerd op een jeugdherinnering. Toen ze klein was maakte haar moeder met een vinger tekeningen op haar rug en dat moest ze raden wat haar mama tekende. Wie wil kan zo een sessie boeken bij Sylvie.

Er is een cataloog uitgegeven bij Borgerhoff & Lamberigts en die kost 25 Euro. Het is een softcover van 176 pagina’s.

Warp bestaat bovendien ook 10 jaar, wat het tijdens deze Coup de Ville in de verf wil zetten met een uitgebreid randprogramma, met onder meer workshops, lezingen, feestjes, optredens, een heuse ‘culture run’ en bijzondere gasten als Kamagurka.

Er is ook een menu Coup De Ville in restaurant Eigenwijs in de Ankerstraat 2. Daar kan je voor 20 euro of 40 euro lunchen.

Coup De Ville loopt van 9 september tot en met 9 oktober op donderdag, vrijdag, zaterdag en zondag van 10u tot 17u. Kaartje kost 12 Euro. www.coupdeville2016.be

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Solve : *
19 − 10 =


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.