60 jaar Nederlandstalige muziek

De Gentse Sint-Pietersabdij brengt een expo over 60 jaar Nederlandstalige liedjes. Dit eerbetoon aan meer dan 200 artiesten en groepen uit zowel België als Nederland, is  groots opgezet. Meer dan tweeduizend vierkante meter zijn gevuld met meer dan duizend expositiestukken en  met liedjes en verhalen over die liedjes uit Vlaanderen en Nederland. De interactieve expo loopt tot 9 juni 2019.
De expo brengt het verhaal over hoe de Nederlandstalige populaire muziek de harten en de hitlijsten veroverd heeft. Meer dan honderd muzikale helden uit de voorbije decennia ontleenden iconische stukken uit hun persoonlijke verzameling. Een chronologisch/thematisch parcours leidt de bezoeker langs de mooiste liedjes, memorabele televisiefragmenten en de wonderlijke verhalen van Belpopkenner Jan Delvaux.  Bij de ingang krijg je een audiogids waarmee je op 150 punten kunt inscannen. Het is een behoorlijk groot parcours dus. Maar hier en daar staat gelukkig een zitbankje waar je rustig kunt verder luisteren naar je gekozen fragment.
Curator Jan Delvaux : “Van Bobbejaan tot Bazart, van ‘Margrietje’ tot ‘Mia’, van Rocco Granata tot Marco Borsato, van ‘Meisjes’ tot ‘2 Meisjes’, van Boudewijn De Groot tot Lil’ Kleine, van ‘Tele Romeo’ tot De Romeo’s, van Arbeid Adelt! tot ZZ & De Maskers,… Bijna iedereen heeft een Nederlandstalig nummer tussen zijn favorieten aller tijden zitten. Het zijn de liedjes die we luidkeels meezingen. Die we elk jaar in de Belpop 100 (Radio 1), de Lage Landenlijst (Radio 1), of de 1000 Klassiekers (Radio 2) stemmen. Die we kiezen voor de Grote Momenten van het leven: een liefdesverklaring, een openingsdans, een geboorte, een afscheid…”
Onder leiding van Winne Gobyn onderzochten vijf researchers gedurende meer dan een jaar de collecties van artiesten, musea en private verzamelaars. Op die manier slaagden ze erin om van hoofdrolspelers uit alle periodes en over alle muziekgenres heen tal van unieke stukken in bruikleen te krijgen. We zagen de eerste gitaar van Will Tura, een gitaar van Luc De Vos volgeplakt met Christusfiguren, panty’s van het merk Marva, blinkende groene schoenen met hoge hak van Eddy Wally, kostuums van Liesbeth List en Ramses Schaffy, laarzen van Nicole en Hugo…Maanden opzoekingswerk in het VRT-beeldarchief leverde  prachtige tijdsbeelden op.
Ook de interactieve Jan Delvaux ‘Jukeboxen’ die verspreid over het parcours staan opgesteld, zorgen voor fijne (herkennings)momenten : De Gezongen Landkaart, Cover of Origineel, 10 voor Taal, Stel Zelf je Hip Hop Nummer samen, Turarium, Elk zijn Dialect…
Voor mij twee ontdekkingen.
Een cover van Robert Long die ik ooit nog gekocht heb en volledig vergeten was.
Heerlijk om nog eens te luisteren naar Kalverliefde. Ik kon het zo meezingen.
En op het einde van de expo heb ik twee keer geluisterd naar het nummertje van Gers Pardoel ‘Ik neem je mee’ en ook een klein danspasje gedaan en ik was niet de enige. Bezoekers beginnen aarzelend aan de expo maar eens ze op dreef zijn, zie je er heel wat meezingen en dansjes doen.
En op het einde van de expo leerde ik  dat Mathieu Terryn van Bazart in 2005 deelnam aan de preselectie van het Junior Eurovisie-songfestival.
Bezoekers kunnen volop napraten in een speciaal voor de gelegenheid ontworpen Lang leve de muziek-café!  met als decor tientallen gouden platen.
Net zoals voor de vorige expo  Lang leve de tv! worden er op zondagen en tijdens de vakantieperiodes een hele reeks randevenementen en meet & greets georganiseerd.
Best de site in gaten houden, je kan ook intekenen voor een nieuwsbrief.
Lang leve de muziek! 60 jaar liedjes uit de Lage Landen
Sint-Pietersabdij, Sint-Pietersplein, 9000 Gent
van 5 oktober 2018 t/m 9 juni 2019
Meer info en de tarieven op www.langlevedemuziek.be

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Solve : *
22 ⁄ 11 =


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.