Het Lam Gods

Vorige week  ben ik dan toch in het nieuwe bezoekerscentrum van het Lam Gods in de Sint-Baafskathedraal geraakt.  Tijdens een virtual reality tour bewogen we ons doorheen de geschiedenis van de kathedraal en stapten we naar het tweede verdiep waar het Lam Gods  in de Sacramentskapel nu huist. We waren het er alle vier over eens. Het is prachtig gedaan allemaal.

Het bezoek begint in de romaanse crypte van de kathedraal. Of neen beter nog. Elke bezoeker krijgt een  Augmented Reality bril die een virtuele 3D-holografische laag legt op de reële wereld van de crypte.  Zo kwamen we in de  tijd terecht  waarin het Lam Gods daadwerkelijk geschilderd werd.  Na het verhaal over de bouw van de kathedraal kwamen we terecht in het atelier van Jan Van Eyck die de laatste hand legt aan het paneel met opdrachtgever en mecenas Joos Vijd. De bezoeker is ook getuige van alles wat het drieluik gedurende zes eeuwen doorstond, totdat het na het Verdrag van Versailles in 1919 zijn definitieve plaats in de Sint-Baafskathedraal kreeg.  Tijdens de VR-tour  zagen we unieke muurschilderijen en enkele topstukken waaronder het 9e-eeuwse Evangelarium van Livinus en de grafsteen van Hubert van Eyck. Ik moet zeggen ik was nog nooit eerder in crypte geweest. Eerder had ik enkel voor 4 Euro het Lam Gods zelf bezocht toen er nog geen sprake was van een bezoekersscentrum.

Via de lift of trap kwamen we dan op het tweede verdiep in de  kooromgang en de Sacramentskapel waar het Lam Gods in een vitrine opgesteld staat.  Deze vitrine van 6 m hoog en 100m3 groot is een robuuste klimaatkamer met een constante temperatuur, ongeacht de temperatuur in de rest van de onverwarmde kathedraal.  Het retabel hangt op aan een stalen draagstructuur die pneumatisch gestuurd is om de beweging van de zijpanelen mogelijk te maken. Er zijn grote inbraakveilige deuren waardoor een vlotte evacuatie van de houten panelen bij calamiteiten mogelijk is.  Het felle licht dat door de prachtige gekleurde glas-in-lood ramen binnenvalt, kan met gordijnen afgeschermd worden zodat de bezoekers onder ideale omstandigheden kunnen genieten van alle details van het kunstwerk. En een kunstwerk dat is het zeker !

AlfaVision

Het gebruik van Augmented Reality (AR) is een revolutionaire innovatie voor musea en erfgoedsites die bezoekers een schat aan informatie en een unieke beleving bezorgen. Voor AlfaVision, een Vlaams bedrijf met hoofdkantoor in Brugge en bijkantoren in London, Boekarest, Istanbul en Bakoe, is het bezoekerscentrum van het Lam Gods het grootste binnenlandse AR-project. Hans Vandamme, oprichter en mede-eigenaar van AlfaVision verduidelijkt dat AR de aangewezen technologie is: ‘Zo hebben we in dit uniek historische erfgoed waar ook lithurgische diensten plaatsvinden geen externe hardware nodig, behalve de comfortabel draagbare AR-bril die de bezoeker opzet of de tablet die hij bij zich draagt. Op die manier wordt de religieuze functie van de Sint-Baafskathedraal niet verstoord door multimediale opstellingen. Om de bezoeker een maximale ervaring te bezorgen, werden maar liefst veertig verschillende versies ontwikkeld. Er zijn negen talenversies met daarbinnen telkens de keuze tussen een korte tour van 30 of een lange tour van 60 minuten en de keuze tussen een standaardtour en een tour ‘master of detail’. Er is ook een versie voor blinden en slechtzienden en een family tour.

Je moet wel reserveren het het kost 15 euro. Wel jammer dat er nergens een sociaal tarief wordt toegepast. Niet voor senioren, niet voor scholen, niet voor Gentenaars. Er valt nergens een kansentarief te bespeuren. Een gemiste kans vind ik wel.

Praktisch: info, tickets en reservaties via www.sintbaafskathedraal.be

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.